Αιματολογία
© 2023 BioARS THERAPEUTICS. All rights reserved.
Αιματολογία
Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων
Η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος αιματολογικών και μη αιματολογικών νοσημάτων (1). Σε μία κλασική μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ο ασθενής αρχικά λαμβάνει αγωγή προετοιμασίας, που περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ορισμένες φορές σε συνδυασμό με ακτινοβολία, προκειμένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα. Η αγωγή προετοιμασίας καταστρέφει επίσης αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα στο μυελό των οστών. Σύντομα μετά την αγωγή προετοιμασίας, χορηγούνται στον ασθενή αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, τα οποία αντικαθιστούν εκείνα που καταστράφηκαν (2).
Ανάλογα με το δότη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, διακρίνονται 2 κατηγορίες μεταμοσχεύσεων: αυτόλογες και αλλογενείς μεταμοσχεύσεις. Στις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, ο ασθενής λαμβάνει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τα οποία έχουν συλλεχθεί από τον ίδιο. Στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα προέρχονται από άτομο διαφορετικό του ασθενούς, που είναι συμβατός συγγενής ή μη συγγενής δότης (2).
Οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις εφαρμόζονται συνήθως στην αντιμετώπιση του λεμφώματος Hodgkin και non-Hodgkin και στο μυέλωμα (3). Οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε λευχαιμίες, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και σε μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα (4).
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Μεταμόσχευσης Αίματος και Μυελού, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκοσμίως περίπου 90.000 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, εκ των οποίων 53% είναι αυτόλογες και 47% είναι αλλογενείς (5).
Η επιλογή για το αν η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι απαραίτητη, καθώς και για το ποια κατηγορία μεταμόσχευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί καθορίζονται από εξειδικευμένο γιατρό. Αποφάσεις σχετικά με την αγωγή προετοιμασίας λαμβάνονται από εξειδικευμένο γιατρό.
Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία
Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μία μορφή καρκίνου που επηρεάζει πρωτευόντως το αίμα και το μυελό των οστών. Στη ΧΜΛ ο μυελός των οστών παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, και συγκεκριμένα κοκκιοκυττάρων.
Τα κύτταρα αυτά παρεμβαίνουν στη φυσιολογική παραγωγή κυττάρων αίματος. Επιπλέον τα κοκκιοκύτταρα δεν είναι πλήρως ώριμα, άρα δεν μπορούν να επιτελέσουν τη φυσιολογική λειτουργία τους, που είναι η αντιμετώπιση λοιμώξεων (1).
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΜΛ εμφανίζουν μία γενετική μετάλλαξη, που ονομάζεται «Χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας». Το «Χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια» είναι ένα μη φυσιολογικό χρωμόσωμα που προκύπτει από αμοιβαία αντιμετάθεση γενετικού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 9 και 22. Αυτή η μετάλλαξη οδηγεί στο σχηματισμό του γονιδίου σύντηξης BCR-ABL, συνεπώς υπερβολικά πολλά αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια (2).
Η ΧΜΛ είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία ταξινομείται σε 3 φάσεις. Οι φάσεις διαφοροποιούνται κυρίως στον αριθμό των μη ώριμων λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα ή το μυελό των οστών. Οι φάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες: Χρόνια Φάση, Επιταχυνόμενη Φάση και Βλαστική Φάση (3).
Κοινά συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με ΧΜΛ είναι κόπωση, αδυναμία, απώλεια βάρους, άλγος στα οστά, πυρετός, αναιμία, ουδετεροπενία και θρομβοκυτταροπενία (4).
Η ΧΜΛ είναι ένα είδος λευχαιμίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, διαγνώσθηκαν 1.938 νέα περιστατικά λευχαιμίας και καταγράφηκαν 1.357 θάνατοι από λευχαιμία στην Ελλάδα, το 2022 (5). Σύμφωνα με βιβλιογραφικά δεδομένα, η χρόνια μυελογενής λευχαιμία αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των νέων περιστατικών λευχαιμίας (6).
Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Η διάγνωση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας μπορεί να απαιτεί να διενεργηθούν εξετάσεις, όπως εξέταση αίματος και βιοψία μυελού των οστών (1). Ο γιατρός αξιολογεί την κατάσταση του ασθενούς. Αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του ασθενούς λαμβάνονται από εξειδικευμένο γιατρό.
Καρτσιβάνη 6
175 64 Παλαιό Φάληρο, Αττική
Τ: +30 2107717598
[email protected]
ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
698 508 0394
© 2023 BioARS THERAPEUTICS. All rights reserved.